top of page

DYNAMIXIHT's EGENSKABER

En letvægt hestesko som tilpasses den unikke hovs tyngdepunkt. 

Variable sideclip. 

Fleksibel i alle tre dimensioner

Stød- og vibrationsdæmpende materiale.

Justerbare sømkanaler.

Verdens eneste anatomiske korrekte heartbar

DynamaixIHT_hestesko_trans.png

DERFOR SKAL DU VÆLGE DYNAMIXIHT

DynamixIHT er en letvægtshestesko med unikke vibrations- og støddæmpende egenskaber, som beskytter din hests ben og hove og fremmer dens sportslige formåen. Vores hestesko er fremstillet i 2. komponent polyuretan med 2 zoner og rejst tå, hvilket maksimerer skoens mekaniske egenskaber og understøtter hestens naturlige bevægelsesmønster. Skoens materiale er baseret på en banebrydende teknologi, der let bærer hestens vægt uden at gå på kompromis med dens naturlige hovfunktion. Skoens tå og variable sideclips nedsætter ydermere sømmenes belastning på hovvæggen. Den har samme tyngdepunkt som hoven og vejer kun 1/3 af en klassisk jernsko. Fordi den anatomisk korrekte heartbar har kontakt til strålen, øger den hovens blodcirkulation, hvilket gavner led, sener og forbedrer dens ydeevne, samt øger restitutionen.

 

Det er en kendt og ikonisk lyd; når en metalskoet hest, bevæger sig på hårdt underlag. Nogle vil endda sige, at det er musik i en rytters ører. Men det, du hører, er højfrekvente vibrationer; den lille del af den vibrerende energi, der undslipper stødzonen og spredes gennem luften. Det meste af vibrationen går dog ind i hoven.

 

Kontinuerlig og gentagen eksponering af vibrationer er kumulativt skadelig for levende væv. Det er ikke en hemmelighed at det forstyrrer cirkulationen af de små perifere blodkar, påvirker sundheden for knogler, muskler og endda nerver. Jo højere frekvens, jo mere skadelig er vibrationen.

Metal har en krystallinsk gitterstruktur, der er stift organiseret og som ikke er særlig elastisk, hvilket betyder at stød på den ene side passerer lige igennem og ud af den anden side som en vibration, der giver resonans ved en høj frekvens.

 

Energi, der vibrerer gennem en metalhestesko, forstærkes af koncentrationen gennem et lille overfladeareal (hovvæggen er kun omkring 10% af en hovs samlede kontakt med jordoverfladen). Kombiner dette med, at den stødbølge bliver dårlig absorberet.

Hestehoven er designet til, at stødbølgerne for det meste absorberes gennem strålen og hovballen og kun minimalt gennem hovvæggen. Tilføj dernæst vægten fra rytteren og udstyr. Heldigvis giver moderne teknologi os bedre muligheder end den traditionelle jernsko på hårdt underlag. I de seneste år har den gamle velkendte lyd af en metalsko på hårdt underlag været noget dæmpet. Flere og flere heste begynder at tilbringe livet som ridehest i fleksible sko lavet hovedsageligt af polyuretan. 

Hvorfor er plastic bedre end metal på hård grund?

Plast er viskoelastisk, hvilket betyder, at deres indre struktur har lange fleksible molekyler og tomme rum, så der ikke er en direkte overførsel af energi fra den ene side til den anden. Enhver vibrerende energi, der kommer ind i plastik, dæmpes effektivt, og enhver vibration, der forlader strukturen, er meget lav i frekvens og amplitude.

 

Fordele ved polyuretan hestesko som DynamixIHt?

  • Forbedret bevægelse

Der er ingen tvivl om, at heste bevæger sig bedre når de har fleksible og stødabsorberende sko på, der dækker det meste af jordoverfladen på deres hove. Med stor risiko for at lyde klichéfyldt, sætter polyuretan sko virkelig et spring i hestenes bevægelsesmønster.

Interessant nok er der også blevet bemærket en forbedret bevægelse hos heste, der arbejder på selv de bløde dressurbaner. Der må være mere i denne historie end bare den hårde jord. 

  • Accelereret hovvækst

Det ser ud til, at en polyuretanhestesko i høj grad stimulerer hovvæksten. Der er bestemt ingen grund til at tilføje biotin. En skocyklus på seks-syv uger ville være det absolutte maksimum for mange heste. Hvis du synes et godt skojob er et, der varer i seks måneder, så er det sandsynligt, at polyuretanhesteskoen ikke er noget for dig. Hurtig klovækst er godt. Det betyder at den vokser ud af de gamle sømhuller inden næste skoening.

Der er muligvis to faktorer, der accelererer hovvæksten, som begge er relateret til den nedsatte vibration. Når vibrationen dæmpes, når den bevæger sig gennem den viskoelastiske struktur, giver den resonans ved en betydelig lav frekvens. Slår man på en polyuretanhestesko med en hammer giver det et sløvt dunk, ikke et højt ring som ved jernskoen. Mens højfrekvente vibrationer er kendt for at være skadelige for levende celler, kan lavfrekvente vibrationer faktisk være stimulerende.

Der er også lidt misvisende betegnelse, når vi siger, at energi absorberes af en blød plastikstruktur, fordi energi aldrig bliver brugt op eller går tabt, den overføres kun til en anden form (i dette tilfælde varme), lagres midlertidigt og derefter flyttet et andet sted hen. Måske stimulerer denne evige varme også ekstra vækst.

  • Bedre hovvækst

Hove, der gentagne gange er skoet med polyuretanhestesko, ser ud til at give en sundere og tykkere sål. Ofte er denne solvækst hvid som sne og ret robust, hvilket hos nogle beslagsmede antager er et tegn på optimal sundhed.

Hvorfor en tykkere sål?

Den nøjagtige årsag til dette fænomen er ukendt, men det kan opstå fra den lavfrekvente vibration, der stimulerer celledeling, eller det kan være på grund af fleksibiliteten, når skoen udvider sig umiddelbart under belastning og derefter springer tilbage, når hoven forlader kontakten med jorden, hvilket stimulerer hovens naturlige mekanisme.

Der har været adskillige heste, der har båret kampens ar fra en kronisk forfangenhed i form at usunde tynde såler, og når disse heste så er blevet skoet i et stykke tid med polyuretanhestesko for enkel beskyttelse på folden, uden at forvente, at deres hove nogensinde ville komme sig, er vokset tunge som sunde heste. Dette er svært at lade ignorere. 

Hovvæggen ser også ud til at blive sundere og mere smidige og gamle sømhuller ser ud til at være mere godartede, end de er, når de har metalsko på. Måske skyldes det, at skoen bøjer mere end hovvæggen, så det meste af trykket på hovene overføres til skoen og væk fra hovvæggen.

  • Komfort 24/7

Heste er på benene det meste af døgnet. Faktisk, bortset fra nogle korte pauser af kvalitetssøvn liggende, sover de for det meste stående. Dette er kun muligt, fordi de udviklede sig med et opholds apparat, der sætter dem i stand til at låse deres ben og blive stående uden muskelanstrengelse.

Det er et pænt trick, og polyuretanhestesko ser ud til at give tilstrækkelig 24/7 komfort til, at heste fuldt ud kan fremskynde muskel- og bindevævshvilen.  Ifølge den australske beslagsmed Andrew Bowe som har arbejdet sammen med adskillige muskuloskeletal terapeuter, som jævnligt rapporterer, at heste med vedvarende ømhed, som efterfølgende er blevet skoet med polyuretanhestesko på hårdt underlag, har vist betydelig forbedring.  Konsensus antyder, at det skyldes forbedrede og vedvarende komfortniveauer.

  • Praktisk

Polyuretanhestesko er usædvanligt nemme at bruge. De tilpasses og formes efter hovens omrids, så der er ikke behov for en ambolt. Polyuretan er overraskende stærkt og modstandsdygtigt. Og det opleves også at de virker mere sikre end metalsko og er mindre tilbøjelige til at blive trukket af for tidligt. Hvis en polyuretanhestesko bliver forstyrret, bøjer den sig normalt med trykket i stedet for at blive trådt af og springer derefter tilbage på plads.  

  • Flere muligheder for montering

Polyuretanhestesko kan både sømmes eller limes på. De fleste ryttere på konkurrence heste vælger ofte den sømmede model. Det er fordi det er praktisk, billigst, hurtigst og effektivt. 

Limningen har bestemt også sin plads, især med hove af dårlig kvalitet, der ikke holder søm.

  • Begrænsninger og/eller problemer, der opstår med polyuretanhestesko.

Disse sko er ikke nødvendigvis egnet til alle heste i alle scenarier. Ingen metode til hovbeskyttelse er hel fejlfri og egnet i alle situationer. Det gælder både polyuretanhestesko og metalsko.

  • Det kosmetiske

Ligesom med vore egne farverige løbesko fås polyuretanhestesko i forskellige farver. De glimter bestemt ikke i solen som et nyt sæt metalsko. For dem, der bekymrer sig om de ”finere sider” af hovmoden, er det en god ting, at Hoof Black klæber godt til polyuretan.

Polyuretanhestesko kan for nogle synes ikke så smukke mod slutningen af en skocyklus, fordi de er så fleksible, og tillader hoven at udvide sig i alle retninger.

Fra en hests synspunkt er de ekspansive fordele ved en polyuretanhestesko langt bedre end de for nogle pæne klassiske rigide jernsko. For ser man på det store billede, det langsigtede billede, er sådanne hove bundet og indsnævret og en direkte kanal til vibrationer.

Funktionaliteten bør prioriteres langt over det kosmetiske.

HVAD SIGER FOLK?

DSC02714.JPG

Katrine Bjerregaard

"DynamixIHT er perfekte til min hoppe: Hun kommer aldrig til at gå med andet!"

DSC02718.JPG

Anne Forsberg

"Genialt, sundt og naturligt for den moderne hest!"

DSC02700 (2).JPG

Anita Jensen

"DynamixIHT Denmark kan fortælle alt, der er værd at vide om deres unikke hestesko. Servicen er i top, leveringen lynhurtig, og skoene er helt fantastiske!"

bottom of page